Ájurvéda

Az egészséges élet tudománya

Meditáció és relaxáció

Esszenciák, olajok és zsírok

Teák, elixírek, forró italok

Mozgás

ÁJURVÉDA

Vissza a természethez avagy, az vagy, amit megeszel!

 

Az ájurvéda az egészséges élet tudománya.

A több, mint 5000 éves természetes gyógyászati rendszer gyökerei az ősi Indiából erednek. Olyan holisztikus szemléletmódot képvisel, mely magába foglalja az életfilozófiát és az életmódot. Az életre test, szellem, lélek egészséges és összefüggő kapcsolatának egységeként tekint.

Jelentése 2 szóból tevődik össze: Ayu vagy ayuh (élet) + veda (tudás, tudomány)

Elsődleges célja a prevenció által a hosszú és egészséges élet megteremtése, hogy ne legyen betegség a fizikai testben és az elmében. Ugyanakkor a már meglévő tüneteket is kíméletesen enyhítheti, orvosolhatja. Az ájurvéda természetes eszközöket használ és minden embert egyénként értelmez, egyénileg összeállított étrendet és életviteli támpontokat javasol, hisz mindenki más.

 

Az öt alapvető elem és a dósák

 

A világon öt ősi elem létezik – föld, víz, tűz, levegő, éter. Az öt elem tartja fenn alapesetben az életet, őrzi meg a világban az összhangot. Ha viszont ezek az elemek kibillennek az egyensúlyukból, problémákat, kellemetlenséget, nehézségeket okozhatnak és veszélyeztethetik az életet.

 

Föld - Pruthivī

a szilárdságot és stabilitást szimbolizálja

Víz - Āpas

az életet, a folyékonyságot, az összeköttetést szimbolizálja

Tűz - Agni

az átalakítást, beépülést szabályozza, hőt termel

Levegő - Vāyu

a mozgást szimbolizálja

Éter - Ākāsha

a szabadságot szimbolizálja, mely lehetővé teszi a mozgást

Ez az öt elem alkotja a világegyetemet és ebből az öt elem keveredéséből alakul ki a 3 rendező elv, a 3 dósa, melyen keresztül az ember a világot érzékeli, felfogja.

Ájurvédikus szempontból ezek a dósák irányítják az életünket, mindenre és mindenkire kihatnak, és összekötik a durva fizikai testet a finom fizikai testtel.
Az, hogy ki milyen külső és belső tulajdonságokkal bír, összefüggésben van a dósák egyedileg meghatározott arányával.

A dósa szó jelentése: romlás, egyensúlytalanság, hiba, ami a kibillent állapotra utal. A dósák (Vata, Pitta, Kapha) aránya mindenkinél egyedi, születéskori aránya (prakriti) azonban nehezen azonosítható. Amivel főként foglalkozni tudunk, az a vrikritink, amikor is egyensúlytalanság alakul ki a szervezetünkben, és testi, valamint lelki tünetetek jelennek meg. A kibillenések, egyensúlytalanságok megszüntethetők, illetve mérsékelhetők az ájurvédikus életmód és filozófia eszközrendszerével.
Ha szívesen kitöltenéd a dósa tesztet és szeretnél több információhoz jutni, kattints az alábbi gombra!

Dósa teszt


Indulhat a Dósa teszt?

A Dósák általános jellemzői – További információért kattints a képekre!

Minden, ami mozgás

Tűz, mely átalakít

Struktúra, mely keretet ad

Ájurvédikus életmódváltás – út az egészség felé

Ne feledd! A jelenlegi problémáid, panaszaid, testi és lelki tüneteid az eddigi életed kivetülései, eredményei. Ahhoz, hogy változtatni tudj, indulj el a változás útján! A változás pedig lépésről lépésre haladva, harmóniában a természettel és saját magaddal tud megvalósulni. Ha pedig te változol, pozitív hatással lehetsz a környezetedre, valamint a környezetedben lévő emberekre is. A változás belőled és általad indul, az ájurvéda pedig támogat ezen az úton.

További információkért, életmódjavaslatokért, egyéni étrendbe beilleszthető receptekért csatlakozz életmód csoportunkhoz! Vagy egyéni életmódváltáshoz keress bizalommal az alábbi elérhetőségek bármelyikén!

Ha még nem vagy Flami tag, csatlakozz életmód csoportunkhoz vagy kérdezz tőlünk bátran!

Telefon: +36 (70) 401 6600

E-mail: info[kukac]flami.hu

X

Elfelejtetted a jelszavadat?

Csatlakozz hozzánk!